Великден | История и интересни факти

21 април 2022

Великден е празник, който и деца и възрастни очакват с нетърпение! Това не е само празник на козунаците, шоколадовите яйца и агнето, това е преди всичко ден, който прекарваме със семействата си. Най-често обвързваме този празник с боядисването, размяната и чукането с яйца за здраве. Без значение от възрастта всеки един от нас тайничко се надява да стане “Борак”, което се асоциира с успехи и просперитет за идната година.


А вие знаехте ли, че:
Великден се счита за най-големия християнски празник, който чества Възкресението на Исус Христос. Хубаво е да се знае, че традициите за празнуване на Великден са различни по света .

Великденско яйце
В миналото яйцето е било символ на Вселената и прераждането през пролетта. Факт е, че на Великден свършва 40 дневния пост , през който консумирането на яйца е забранено. През пролетта кокошките снасяли най-много яйца и хората започнали да ги варят с идеята да ги съхранят за по дълго време. Всичко това довело до традицията да се боядисват яйца.


Козунака:
Първият козунак за Великден в Европа е омесен от френски хлебар през XVII век, той замества традиционният празничен кравай. Традицията да се правят козунаци в България за Великден идва от Европа през 20-те години на миналия век.

Агнешкото:
Но защо точно агнешко на Великден? Легендата гласи, че Исус Христос е представян като Божи агнец и за това се свързва с неговата смърт, то е жертвано в деня на Възкресението, за да очисти греховете на света.


Шоколадовите яйца:
Проучване направено от Френския кулинарен институт за шоколад в Ню Йорк посочва, че един от приблизително десет души изобщо не яде шоколад (около 10%). Ако сте един от тях Великден може би не Ви е един от любимите празници. Шоколадовите яйца започват да се популяризират в цяла Европа в края на 19-ти век, когато шоколада става по-достъпен.

Весели Празници!